Andra språk / other languages

Ta cellprov

En sida om gynekologiskt cellprov från Västra Götalandsregionen och Halland

Här kan du göra provet

Alla barnmorskemottagningar /MVC och gynekologmottagningar kan ta cellprov. Kontakta närmaste barnmorskemottagning/MVC om du inte fått någon inbjudan.

På sidan 1177.se kan du hitta din närmaste barnmorskemottagning/MVC i Västra Götaland.

På sidan 1177.se/halland/cellprov kan du hitta din närmaste barnmorskemottagning/MVC i Halland.

Cellprov bör tas vart tredje år om man är mellan 23 och 50 år och vart femte år om man är mellan 50 och 60 år. Mer information finns här 1177.se/cellprov

AV- eller OMBOKA tid, det går även att byta plats för cellprovtagning var som helst i Västra Götalandsregionen:

Gå till: http://halsokontroll.vgregion.se.
Du behöver ditt lösenord som står i brevet med inbjudan!

AV- eller OMBOKA tid för cellprovtagning i Halland:

Gå till www.1177.se/halland/cellprov

Du kan också boka en ny tid om du råkat missa den tid som skickats hem till dig

cellprov.se

cellprov.se är en informationssida om gynekologisk cellprovskontroll från enheten för Cervixcancerprevention vid Regionalt Cancercentrum väst för Västra Götalandsregionen och Halland. Har du frågor om gynekologisk cellprovskontroll kan du skriva till Mia Westlund på Regionalt Cancercentrum väst.

Info för dig som bor i Västra Götalandsregionen

Regionens Kallelsekansli för gynekologisk cellprovskontroll i Västra Götaland telefon 010 - 473 39 10. Länk till mer info om Kansliet

OBS - SVARSTIDEN från Cytologlaboratoriet Sahlgrenska kan i perioder vara längre än 6 veckor. Om du inte fått ditt svar efter sexton veckor kan du ringa Cytologlaboratoriet på
Sahlgrenska Universitetssjukhuset 031-343 99 53.
Från 2018 kommer provtagningen att bli gratis.

Du som är rörelsehandikappad och har svårt att ta dig upp i en gynstol kan boka en tid på BMM Majorna  eller BMM Kungshöjd, som har tillgång till taklift. OBS ej vanlig cellprovtagningstid! (Omboka ej via webombokningen) Ring mottagningen för att boka tiden!

Har du frågor, ring Regionens kallelsekansli
- telefonnummer 010 - 473 39 10.

Gynekologisk cellprovskontroll ger skydd mot cancer i livmoderhalsen. Tack vare att de flesta kvinnor i Sverige har deltagit i cellprovskontroll har livmoderhalscancer minskat kraftigt och blivit en ovanlig sjukdom.

Cellprov kan förebygga cancer

Om provet inte visar helt normala celler skickas provsvaret till en gynekologmottagning. Mellan två och tre procent av proverna visar cellförändringar som måste utredas vidare. Några få prover är svåra att bedöma och behöver tas om av det skälet. 

Cellförändringar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om cellprov. Hur går undersökningen till? Vad behöver jag tänka på innan? Läs mer här.

Frågor & svar