Andra språk / other languages

Ta cellprov

En sida om gynekologiskt cellprov från Västra Götalandsregionen och Halland

I Halland och VGR ringer vi upp kvinnor som inte tagit cellprov på minst 6 år för att erbjuda dem tid för cellprovtagning. 

Från och med 2016 får alla kvinnor i Västra Götalandsregionen som inte har tagit cellprov på minst sju år ett självtest för HPV-virus.

Testet skickas hem via post till cirka 24 000 kvinnor år 2016 och kan rädda liv.

Målet med den nya insatsen är att fånga upp kvinnor som har uteblivit från sina gynekologiska cellprovskontroller under en längre tid. Erbjudandet kommer att skickas ut en gång per kvinna.

Här kan du läsa mer om HPV-självtest
Här finns ett radioinslag
 
Här är Cellprovsveckans sida  (här finns filmade inslag från Skövde och Halland)

Gynekologisk cellprovskontroll ger skydd mot cancer i livmoderhalsen. Tack vare att de flesta kvinnor i Sverige har deltagit i cellprovskontroll har livmoderhalscancer minskat kraftigt och blivit en ovanlig sjukdom.

Förebygg cancer

Om provet inte visar helt normala celler skickas provsvaret till en gynekologmottagning. Mellan två och tre procent av proverna visar cellförändringar som måste utredas vidare. Några få prover är svåra att bedöma och behöver tas om av det skälet. 

Cellförändringar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om cellprov. Hur går undersökningen till? Vad behöver jag tänka på innan? Läs mer här.

Vanliga frågor och svar